کانی مگ، محمد قهرمانی کوشان-این نوع از«محصولات هوشمند و متصل به شبکه»، با پیشرفتهای گسترده در زمینه قدرت پردازش وکوچک سازی دستگاهها و همچنین مزایای شبکههای ارتباطی بیسیم موجود در هرکجا، دوره جدیدی از رقابتها را بهوجود آوردهاند. تهدیدها و فرصتهای انقلاب صنعتی چهارم فرصتهای این تحول جهانی برای صنایع بیش از خطرهای و چالشهای […]
کانی مگ، محمد قهرمانی کوشان-این نوع از«محصولات هوشمند و متصل به شبکه»، با پیشرفتهای گسترده در زمینه قدرت پردازش وکوچک سازی دستگاهها و همچنین مزایای شبکههای ارتباطی بیسیم موجود در هرکجا، دوره جدیدی از رقابتها را بهوجود آوردهاند.
تهدیدها و فرصتهای انقلاب صنعتی چهارم
فرصتهای این تحول جهانی برای صنایع بیش از خطرهای و چالشهای آن است. در انقلاب صنعتی چهارم رقابت کارخانهها، تولیدکنندگان وحتی ارائه دهندگان خدمات به یک رقابت جهانی تبدیل میشود.
محصولات به سفارش مستقیم مشتری تولید میشوند و در نتیجه بیشتر محصولات هوشمند هستند.درست است که رقابت جهانی شرایط رقابت را برای برخی از کارخانهها و تولیدکنندگان دشوار میکند؛ اما همین موضوع میتواند در کاهش مصرف انرژی و حفظ منابع طبیعی بیشتر تاثیرگذار باشد.
از سوی دیگر کارخانههای نسل جدید چرخه عمر بیشتر و تولیدی کارآمد دارند. در نتیجه شرایط سخت کاری اما بهتر در جهان شکل میگیرد. در کارخانههای هوشمند کارگران سیستم آزادی بیشتری برای انجام کارهای روزمره خود دارند و از سوی دیگر باید بر روی خلاقیت تمرکز بیشتری داشته باشند.
فعالیتهای این کارخانهها بیشتر بر اساس تمرکز بر روی بیشتر شدن ارزش افزوده است.خلاقیت و دانش بالای نیروی انسانی است که در کارخانههای انقلاب صنعتی چهارم ارزش افزوده به وجود میآورد.
جلوگیری از بحران صنایع در انقلاب صنعتی چهارم
دانش در انقلاب صنعتی چهارم، پایه و اساس تمامی بخشهای صنایع جهان میشود. باید در کارخانهها شیوه تازهای از تفکرحاکم باشد و نکته دیگر اینترنت اشیاء است که باید جدی گرفته شود.
سیستم سایبری که کارخانههای آینده به آن مجهز میشوند شامل ماشینهای هوشمند،سیستمهای قدرتمند،تولیدات هوشمند است. در کارخانههای هوشمند بخشهای مختلف اعم از محصولات،نیروی انسانی،رباتها و … میتوانند به صورت خودمختار با یکدیگر ارتباط داشته باشند.
این سیستمها علاوه بر اینکه قادر به تحریک هستند، میتوانند هر یک از ماشینها را به صورت مستقل کنترل کنند. حال در این موقعیت باید ظرفیت دانش و خلاقیت نیروی انسانی را برای مدیریت بحران بالاتر برد.
خودمختاری ماشینها در انقلاب صنعتی چهارم
برای بسیاری از کارشناسان این نگرانی وجود دارد که ارتباط خود مختار ماشینها با یکدیگر میتواند برای تولید خطر آفرین باشد؛ اما وقتی شبکه جهانی به یکدیگر متصل باشد ترکییب ماشین آلات و حتی سیستمهای انبارداری هم تغییر کرده و هوشمند میشود.
منظور از هوشمند شدن خودمختاری مطلق نیست. ماشین آلات هوشمند و نیروی انسانی هوشمند بسیار قابل مدیریت هستند. امکانات تولید در شکل سایبر- فیزیکی بسیار باعث ایجاد یک سیستم ساخت متصل و تولید مشترک بسیاری از محصولات در سرتاسر جهان ایجاد میکند.
امکانات اینترنت اشیاء درکارخانهها
با اینترنت اشیاء در کارخانهها امکان تعامل میان سیستمهای مختلف مانند ماشین آلات و نیروی انسانی ایجاد میشود. اینترنت اشیا در تمام سطوح اعم از ماشین، حسگرها، حمایت از تولید و مشتری، نگهداری محصول، میتواند به کارخانه ها کمک کند. اینترنت اشیا و CPS شرایط توانمندسازی اکثر کارخانهها را به وجود میآورند. نباید به اینترنت اشیاء به چشم یک تهدید نگاه کرد.
اینترنت اشیاء بسترساز تحولات کارخانههای جهان هستند. انقلاب صنعتی چهارم یک برنامه آلمانی است. فلسفه انقلاب چهارم صنعتی بر تحقیقات و چشمانداز توسعه این کشور استوار است. حال اینترنت اشیاء در این تحولات با یکپارچهسازی فناوری اطلاعات و ارتباطات یک تولید هوشمند و با کیفیت را رقم میزند. در کارخانههای آینده از اینترنت اشیاء برای ایجاد و حضور در بازارهای جدید و برجسته استفاده میشود.
برنامهها و الگوهای کسب و کارها در انقلاب صنعتی چهارم
ادغام افقی بخشهای مختلف کارخانه از طریق شبکههای ارزش، ادغام مهندسی دیجیتال در کل زنجیره ارزش به عبارت بهتر زنجیره ارزش دیجیتالی شود، ساخت شبکه سیستم(سیستمهای CPS و سیستمهای پیچیده)ارتقاء موقعیت جغرافیایی و اجتماعی، ارتقاء واحد تولید، نزدیک شدن به فرآیندهای صنعتی در تولیدمحصولات، استفاده از مواد و زنجیره تامین و مدیریت مناسب در چرخه عمر کارخانهها مهمترین اقداماتی است که صاحبان کارخانهها باید آن را بسیار سریع در دستور کار خود قرار دهند.
این الگوها به هم متصل و در هم تنیده هستند نباید هیچ یک از این الگوها را نادیده گرفت. در غیر این صورت زنجیره از هم بازشده و یک بحران جدی به وجود میآید. وقتی جهان بر اساس کارخانههای هوشمند میتواند محصول هوشمند برای مشتریان خود تولید کند،دیگر صنایع قدیمی چگونه میتوانند با محصولات خود در این فضای رقابتی جدی رقابت کنند.
سرنوشتی به جز نابودی در انتظار صنایع موج دومی و حتی سومی نیست. در کارخانههای هوشمند،سیستمهای تولید تعبیه شده به صورت عمودی با فرآیندهای کسب و کار و به صورت افقی با شبکه ارزش افزوده اتصال دارند این موقعیت میتواند، در زمان واقعی مدیریت شبکه انجام شود.
شکلگیری مدلهای کسب و کار جدید
شرکتها،سازمانها و تمامی فعالان عرصه اقتصاد مجبورند در فضای جدید به سمت طراحی مدل کسب و کار مبتنی بر شرایط جدید شوند. کارخانه هوشمند قابلیت های کلیدی صنایع ۴٫۰ تشکیل میدهند.
حال مدلهای کسب و کار کارخانه ها هم باید بر اساس تغییرات صورت گرفته برپایه خلاقیت طراحی شود. کارخانههای هوشمند قادر به مدیریت پیچیدگیها هستند، کمتر در معرض اختلال بوده و قادر به تولید محصولات موثر تر هستند.
در کارخانههای هوشمند انسان، ماشینآلات و منابع با یکدیگر مانند یک شبکه اجتماعی ارتباط برقرار میکنند. ساخت محصولات هوشمندِمتصل به جهان و شبکه هوشمند الزام انقلاب صنعتی چهارم است. حال تصور کنید مدلهای کسب و کار شرکتها باید از چه خلاقیت و نکات کاربردی برخوردار باشند.
آنچه در انقلاب صنعتی چهارم امکان پذیر نیست
نباید هوشمندی اشیاء را مانند یک آسپرین برای تمامی کسب و کارها در نظر گرفت. تولیدات دنیای جدید نباید یک روش تازه اما با استفاده از لباس های قدیمی(فرمولهای قدیمی) باشد و یا انجام کارها در همان راه را با کلمات جدید انجام شود.
مهمترین ارمغان انقلاب صنعتی چهارم در حوزه منابع انسانی
پایان قلمرو مهندسین یکه تاز، مهندسانی که در گذشته خود را تنها متخصص صنایع میدانستند باید نسبت به ارتقاء سطح کیفی و دانش تمامی کارکنان یک کارخانه آگاه باشند. همشه تحلیل دادهها در دسته کارهای سخت نیروی انسانی قرا میگرفت در انقلاب صنعتی چهارم محصولات هوشمند، کارخانههای قدرت بسیاری در داده کاوی دارند.