کانی مگ، محمد قهرمانی کوشان- از این رو پیش بینیهای بسیاری در مورد انقلاب صنعتی چهارم در جهان شده است. به نظر میرسد تا سال ۲۰۲۵ انقلاب صنعتی چهارم بخشهایی از دستاوردهای اشاره شد را ترکیب یا جایگزین کرده و یا حتی برخی دستاوردها را مختل کند. خدمات و ساخت، بین المللی کردن، ادغام، دانش، […]
کانی مگ، محمد قهرمانی کوشان- از این رو پیش بینیهای بسیاری در مورد انقلاب صنعتی چهارم در جهان شده است. به نظر میرسد تا سال ۲۰۲۵ انقلاب صنعتی چهارم بخشهایی از دستاوردهای اشاره شد را ترکیب یا جایگزین کرده و یا حتی برخی دستاوردها را مختل کند. خدمات و ساخت، بین المللی کردن، ادغام، دانش، طراحی فرآیندها مهمترین مراحلی است که در جریان این انقلاب صنایع باید آن را مد نظر داشته باشند.
یک چشم انداز برای تولید فردا
محصولات برای پیدا کردن راهی مستقل از تولید میتوانند مجموعهای از ابزارها را در اختیار بگیرند.کارخانههای هوشمند یکی از ابزارهای دنیای جدید است که محصولاتی مستقل از فرآیند قبلی تولید میکند.
کارخانه هوشمند، ماشین آلات و محصولات در ارتباط با یکدیگر، برای حرکت تولید اقدام میکنند. چشم انداز آینده جهان به دست کارخانههای هوشمندی است که با بهرهگیری از اینترنت قابلیت ارتباط با افراد و محصولات را دارند. تولید فردا، بدون اینترنت چشم اندازی ندارد.
فرآیند تولید تغییرخواهد کرد!
سیستمهای فیزیکی سایبر یکی از ابزارهایی است که فرآیند تولید آینده را تغییر میدهد. برای مثال،کارخانههای هوشمند این هویت را دارند که به صورت آنلاین دستورها را دریافت و یا آن را تحلیل کنند.
سوال اینجاست که چگونه ما با چیزهای مختلف برخورد کنیم؟ اندازههای مختلف، از چرخه زندگی متفاوت بدون شک بازارهای مختلفی را برای محصولات رقم میزند. در نتیجه بازاری به اندازه منبع محصولات شکل میگیرد.
آنچنان که سیستمهای سایبری فرآیند تولید آینده را تغییر میدهند. بازارها هم به تناسب منابع تغییر خواهند کرد.از سوی دیگر در فرآیند تولید آینده باید نرم افزارها را به عنوان مواد اولیه تولید در نظر گرفت.
سرمایهگذاریهای عظیم(Massive investments)
برای تحریک وکمک به این روند توسعهای مرکز حمایت از پروژههای پیشران اتحادیه اروپا ازسال ۲۰۲۰میلیاردها دلار در این زمینه سرمایهگذاری کرد.کارخانهها و صنایع بزرگ برای حمایت و سرمایهگذاری عظیم باید به مولفههایی مانند ادغام، انعطاف پذیری(Resilient factories)، هوشمندی در عین سادگی(not simple!) پیچیدگی همراه با سادگی(not complicated!)، اذعان داشته باشند.
کارخانهها به سادگی هوشمند نمیشوند و علاوه بر حمایتهای مالی نیاز است که خودشان هم مولفهها و الزامات ذکر شده را در نظر داشته باشند.
در رابطه با چگونگی تغییر دنیای جدی مثال جالبی وجود دارد. به صورت معمول در هر کارخانه و یا حتی خانهای جعبه ابزار وجود دارد. حال جعبههای ابزار و یا جعبه یدکی باید مجموعهای از دنیای واقعی و مجازی را همراه داشته باشد.
آنچنان که در کارخانههای هوشمند سیستمهای سایبر فیزیکی جعبه یدکی (دنیای واقعی و مجازی) سایبر سیستمهای فیزیکی مورد استفاده برای ردیابی میلیونها قطعات هستند که حافظه محصولات را تامین میکنند. اینها دیگر بخشی از محصولات یدکی و ابزارآلات آینده هستند.
شمایی از انقلاب صنعتی چهارم؛ نگاهی دیگر به تولید آینده
دادههای عظیم با مقیاسی بزرگ، متنوع، با پیچیدگیهای فراوان نیاز به معماری جدید ، تکنیکها، الگوریتم، و تجزیه و تحلیل و استخراج ارزش و دانش پنهان دارد. در چشم انداز تولید آینده باید تمامی موارد ذکر شده را در این زمینه در نظر گرفت.
در غیر این صورت کارخانه در انقلاب صنعتی چهارم جایگاهی نخواهد داشت. سیستمهای پیچیده،مدیریت ریسک، سرعت خیره کننده انتقال تکنولوژی بخشی از آینده کارخانههاست که در صورت غفلت، کارخانه از بین میرود.
چشم انداز انقلاب صنععتی چهارم به ما میگوید تحول یک شبه اتفاق نمیافتد. پس از ۱۰ تا ۱۵ سال این کارخانهها و تحولات صورت گرفته بسیار هیجان انگیر خواهد بود. در عین حال بسیاری از شرکتها از بین می روند(Several companies will perish…) پس تمامی تولیدکنندگان موظف به به روزسانی خود هستند در غیر این صورت در چشم انداز آتی صنایع جهان جایگاهی نخواهند داشت.
چشم انداز صنایع ایران در انقلاب صنعتی چهارم
اولین اقدام برای تمامی کارخانههای ایرانی تعیین یک نقشه راه است. این نقشه راه باید از طریق ۱) دانشگاه: با حمایت سیاستگذاران و صنایع ۲) بالابردن سطح آگاهی: از طریق برگزاری رویدادها و پوشش اخبار گسترده این حوزه۳)شناسایی برترین شرکتها و کارخانههای این حوزه: از طریق تشکیل کمیتههای علمی، تشکیل کمیتههای ساخت کارخانههای هوشمند، تشکیل نهادهای مختلف سرمایهگذاری در زمینه انقلاب صنعتی چهارم و.. تدوین شود. ایران مهمترین کشور در خاورمیانه است که میتواند در این دوره با انقلاب صنعتی چهارم همسو باشد.
کشورمان به دلیل داشتن برخی صنایع باید خود را وارد این جریان کند در غیر این صورت فروش نفت هم پاسخگوی نیاز جامعه نخواد بود. درکشورمان باید به نقش حیاتی سیستمهای ابری توجه بیشتری داشت تا کارخانههای آنها در این تحول بزرگ جهانی از غافله توسعه عقب نمانند. انقلاب صنعتی چهارم بدون شک کارخانهها و مجموعههای تولیدی را شکل میدهد که تنها در شبکه کار میکنند.
پس اتصال شرکتها و کارخانهها از طریق شبکه امری بدیهی است. باید بررسی شود که در کشور ایران چند کارخانه وجود دارد که میتواند به شبکههای ابری متصل شده و با تمامی اشیاء، انسانها و کارخانههای جهان سخن بگوید. وقتی صحبت از انقلاب صنعتی چهارم میشود باید در نظر داشته باشید که تمامی ماشین آلات در یک کارخانه و یا کارخانهها موازی به یکدیگر متصل هستند.
پس طراحی استاندارها و الگوهای ویژه برای چگونگی این اتصال بسیار مهم و حیاتی است. در کارخانههای نسل جدید دیگر سیستم انبار مانند سابق وجود ندارد، خطوط تولید بر اساس نیاز مشتری شکل میگیرند. حال ایران کشوری با این تعداد ظرفیت و توانایی تولید و همچنین تقاضا برای محصول تنها با وورد به انقلاب صنعتی چهارم میتواند در دسته کشورهای پیشرو قرار بگیرد.
انقلاب صنعتی چهارم در ایران آینده بسیار روشنی دارد؛ اما سهم قابل توجهی از کارخانههای امروزی، در آیندهای نه چندان دور در کشور ایران تعطیل میشوند و این هوشمندی سیاست گذاران است که کارخانههای جدید را جایگزین کنند.
چرا ایران باید به سمت انقلاب صنعتی چهارم برود؟
اینکه کارخانههای ایرانی و تمامی صنایع ایران باید وارد موج تازه اقتصاد جهان شوند امری بیبدیل است؛ اما ایران کشوری است وابسته به نفت. تمامی اقتصاد این کشور بر اساس نفت و درآمدهای حاصل از آن بنیانگذاری شده است.
حال ظهور پدیدههایی مانند نفت شل،تهدیدی است که کشور ایران میتواند آن را به فرصتی بزرگ برای خود تبدیل کند. وقتی میزان درآمد حاصل از فروش نفت رو به افول میگذارد، دولت و مردم برای بالارفتن سطح رفاه و بهبود اوضاع اقتصادی دست به فعالیت و خلاقیتهای بیشماری میزنند.
هر فرآیندی سازوکارهایی وجود دارد که با کشف آن سازوکارها و در صورت تاثیر روی محرکها، میتوان سرعت فرآیند را تند یا کند کرد. دیگراین است که سیستمها را انسانها طراحی و پیاده سازی میکنند.این گونه است که کاملا آگاهانه صدای انقلاب صنعتی چهارم درکشورمان شنیده شده و صنایع در تکاپوی پیوستن به آن هستند.