بهرنگ پورغفاری، عضو هیات مدیره خانه صنعت معدن و تجارت جوانان ایران، در گفتگو با کانی مگ، در خصوص نامگذاری سال و اینکه شرکتهای دانش بنیان چقدر میتوانند، صنایع معدنی را رشد دهند، گفت:شرکتهای دانش بنیان در توسعه و رشد صنایع معدنی بسیار تاثیرگذار هستند. خوشبختانه افراد تحصیل کرده و باهوش و مرتبط با رشتههای معدن، شرکتهای دانش بنیان معدنی موفقی را راهاندازی کردهاند.
وی افرود: این افراد اقدامات مفیدی را در راستای توسعه صنعت معدن انجام دادهاند؛ اما متاسفانه توجهی این شرکتهای دانش بنیان معدنی نمیشود.همچنین بازاری برای تبلیغات آنها فراهم نیست. درحالیکه این شرکتها میتوانند تاثیر بسیار زیادی در حوزه نوآوری در معادن داشته باشند.
عضو هیات مدیره خانه صنعت معدن و تجارت جوانان ایران، در ادامه عنوان کرد:اگر دولت و حتی بخش خصوصی به شرکتهای دانش بنیان معدنی توجه کند، این شرکتها میتوانند منشا تحول و نوآوری در حوزه معدن و صنایع معدنی باشند.
وی با اشاره به مشکلات شرکتهای دانش بنیان افزود: متاسفانه به آنها بازار داده نمیشود.کسب وکارهای کشورمان عادت کردهاند به صورت سنتی فعالیت کنند. وقتی در یک پروژهای با مشکل مواجه میشوند، از شرکتهای بزرگ برای مشاوره کمک میگیرند و بازهم توجهی به شرکتهای دانش بنیان کوچک نمیشود.
وی تاکید کرد: البته خاصیت آدمی است که نسبت به تغییر مقاوم باشد. اینکه دو شرکت برند هستند و تمامی شرکتهای کوچک برای حل بحرانها از آنها کمک میگیرند، باید تغییر کند. در حال حاضر شرکتهای معدنی در زمان بروز بحران به سراغ همفکری با شرکتهای بزرگ میروند و به شرکتهای دانش بنیان معدنی کمتر اعتماد میکنند.
پورغفاری در ادامه گفت: این طرز فکر اشتباه است، باید به شرکتهای دانش بنیان اطمینان شود. یک مقدار بازار در اختیار آنها قرار داده شود که هم بتوانند تبلیغات کنند و هم بتوانند در مسیر برندسازی قرار گیرند.هم اینکه معاونت علمی ریاست جمهوری در معرفی آنها تاثیرگذار باشد. اما متاسفانه همه سعی میکنند از شرکتهای مشخص یا شرکتهایی که از اقوام یا دوستانشان هستند و منفعتی میبرند کمک بگیرند و به شرکتهای دانش بنیان هنوز آنطور که باید و شاید توجه نمیشود.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا، دولت اقدامات لازم را برای حل مشکلات شرکتهای دانش بنیان انجام نمیدهد، اظهار داشت:قاعدتا از طریق معاونت علمی ریاست جمهوری میتوانند به این شرکتها کمک کنند. بارها به بخشهای مختلف دولتی رجوع کردهایم و مشکلات و چالشها را به صورت مشخص تشریح کردهایم. همچنین در تمامی جلسات تاکید میشود که در این شرایط شرکتهای دانش بنیان میتوانند عامل حل مشکل باشند. ولی متاسفانه کسانی را معرفی میکنند که یا شناختهتر شده هستند یا یک رانتی دارند. دولت میتواند در شناسایی و معرفی شرکتهای دانش بنیان به شرکتهای معدنی خیلی تاثیرگذار باشد که متاسفانه آن تاثیر لازم را نداشته است.
عضو هیات مدیره خانه صنعت معدن و تجارت جوانان ایران در خصوص تحولات صنعت معدن در سال جاری تاکید کرد:موراد زیادی وجود دارد و نمیشود با یکی دو جمله آن را گفت. ولی یک مرجعی باید بیاید و بنشیند و مشکلات معدن داران را حل کند و یکبار برای همیشه تکلیف حقوق دولتی را حل کند. باید بنشیند و برای سنگ آهک کاران و بحث عوارض صادرات مواد خام راه حل طرح کند. همچنین در مورد عوارضی که روی کل مواد معدنی گذاشته صحبت کند. همچنین پروانههایی که صادر شده و بلاتکلیف مانده و با آن کاری نمیشود را تعیین تکلیف کنند و آن محدودهها را به مزایده بگذارد.
پورغفاری ادامه داد: ما ناامید نیستیم و امیدواریم که دولت جدید همت کند و رویکردش را به این بخش مغفول مانده وزارت خانه برگرداند و کار معدن رونق بگیرد. به دلیل اینکه جای کار در این بخش بسیار زیاد است. ما ناامید نیستیم و امیدواریم دولتی که هنوز یکسال از عمر کاریاش نگذشته است بتواند یک تکانی به این بخش بدهد.
او با اشاره به تحقق شعار سال در بخش معدن بیان کرد: تولید نیاز به حمایت دارد و تمام مواردی که گفتم نیاز به حمایت دارد و تا حمایت نشود هیچ اتفاق مثبتی نسبت به سالهای قبل نمیافتد. در بخش اشتغالزایی طبیعتا بخش خصوصی نیاز به حمایت دارد، اگر حمایت انجام شود در کنار آن اشتغالزایی هم انجام میشود. اگر زیرساختها تامین شود در کنار آن سرمایه گذار علاقه مند میشود که هم در حوزه معدن و هم شرکتهای دانش بنیان معدنی سرمایه گذاری کند. اگر تحریمها برداشته شود گره بزرگی از مشکلات این بخش باز میشود. فکر می کنم دولت نقش به سزایی در این موارد دارد.
عضو هیات مدیره خانه صنعت معدن و تجارت جوانان ایران در پایان خاطرنشان کرد: دولت فقط نباید برروی تحریمها و مشکلات ناشی از آن تمرکز کند. رشد شرکتهای دانش بنیان معدنی نیاز جدی صنعت معدن است. همچنین باید ماشینآلات و تکنولوژی جدید وارد کنیم. شرکتهای خارجی بعد از تحریمها جمع کردند و رفتند و هیچ ضمانتی از آنها گرفته نشده بود که بمانند و کارشان را تمام کنند و آنهایی هم که نرفتند برای ادامه فعالیت داخل کشور به دلیل تحریمها دچار مشکل هستند. اگر این موارد حل شود قاعدتا میتواند روی شعار سال تاثیر به سزایی داشته باشد. یادمان نرود که دولت بحث هستهای و بحث تحریمها را به چیزهای مختلفی گره زده است و باید یادمان باشد که در حل کردن مشکلات صنایع معدنی، برداشتن این تحریمها بسیار تاثیرگذار است.