شهرام شریعتی کارشناس معدن در گفتگو با کانی مگ، با اشاره به اینکه چگونه میتوانیم نوآوری را وارد معدن و صنایع معدنی کنیم، گفت: متاسفانه در بحث معدن و صنایع معدنی در استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا، فناوریهای جدید و نوآوری عقب افتادهایم و هر قدمی که برداریم و هر نفسی که بکشیم یک اقدام […]
شهرام شریعتی کارشناس معدن در گفتگو با کانی مگ، با اشاره به اینکه چگونه میتوانیم نوآوری را وارد معدن و صنایع معدنی کنیم، گفت: متاسفانه در بحث معدن و صنایع معدنی در استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا، فناوریهای جدید و نوآوری عقب افتادهایم و هر قدمی که برداریم و هر نفسی که بکشیم یک اقدام و یک حرکت رو به جلو است. یعنی ورود هرگونه تکنولوژی، ایجاد نوآوریهای معدنی و ورود فناوریهای جدید به بخش معدن و هر اقدام و تصمیم مثبتی که بگیریم یک گام رو به جلو در بخش معدن و صنایع معدنی برداشتهایم.
وی ادامه داد: در بسیاری از معادن بزرگی که دست دولت است شاهد استفاده از تکنولوژی قدیمی و روشهای منسوخ هستیم. اگر تکنولوژی جدید نیز استفاده میشود عموما چینی است و حتی روسی هم نیست که آن هم برای ۱۰ الی ۱۵ سال اخیر بشمار میآید. متاسفانه از دانش فنی دنیا در معادن بزرگ هنوز خیلی عقب هستیم.
شریعتی با اشاره به اینکه تکنولوژی که در معادن کوچک نیز استفاده میشود بیشتر برمبنای روشهای قدیمی و منسوخ است، تصریح کرد: ابزاری که در معادن کوچک استفاده میکنیم تفاوت چندانی با معادن بزرگ ندارد. به عنوان مثال در معادن کوچک از ماشینآلاتی استفاده میشود که بسیار قدیمی و فرسوده هستند. میتوان گفت ماشینآلات و ابزارهایی که در زمان جنگ از آن استفاده میشد را در این معادن به کار میرود.
این کارشناس براین باور است: عموما روشهای جدید را نه در فراوری نه در استخراج و نه در اکتشاف و نه در تولید محصول در معادن به آن معنی ندیدیم و نداریم. معادن کشور از نظر تکنولوژی شرایط مطلوبی را ندارند. تکنولوژیهای روز دنیا در معادن کشورمان جایگاه پیدا نکردهاند. هر اقدامی که بخواهد در این میان انجام شود خواه و ناخواه میتواند یک قدم رو به جلو باشد و امیدوار هستم که در این مسیر رشد و توسعه اتفاق بیفتد.معادن برای حرکت رو به رشد و اثرگذاری در تولید ناخالص ملی نیاز به فناوریهای روز دنیا، تکنولوژی و نوآوری هستند.
وی تصریح کرد: طبق آن چیزی که مسئولین ذیربط آمار میدهند، ایران جزء ۱۵ کشور بزرگ معدنی دنیا است. سهم این پانزدهم بودن باید در بخش اقتصاد عدد بسیار بزرگی باشد، چرا که وقتی معدن و صنایع معدنی و سرامیک و کاشی و سیمان و فولاد و .. را در مجموع حساب میکنند عددی تولید ناخالص داخلی دیده نمیشود؟ پس ما عقب هستیم و باید هر اقدامی که از دستمان بر میآید انجام دهیم که این بخش را حمایت کنیم. در گام اول حمایت به معنای ارتقاء تکنولوژی، به کارگیری روشهای نوآورانه و استفاده از فناوریهای جدید است.
شریعتی در پاسخ به این پرسش که معادن کشور برای دانش بنیان شدن نیاز به چه اقداماتی دارند؟ گفت: من از این واژه دانش بنیان شدن همیشه هراس دارم و همیشه وقتی اسم این را میشنوم یک قدم عقب میروم چون دانش بنیان شدن بحث تکنولوژی است و در بحث تکنولوژی باید دانشگاهها یا مراکز R&D بروند و این کار را انجام دهند و اینها برای صنعت معدن سنتی کشور در حال حاضر مؤثر نخواهد بود چون ما انقدر عقب هستیم که باید اول الزامات اولیه را انجام دهیم.
وی در ادامه این سوال، پاسخ داد: ما یک کلمهای را در دنیا به نام دانش بنیان بودن ابداع میکنیم و بلافاصله آن را کپی کرده و معادن کشور را دانش بنیان اعلام میکنیم. دانش بنیان در بخش صنایع غذایی یا پزشکی بود قابل قبول بود. آنقدر صنایع معدنی ما در بخش معادن کوچک و متوسط ابتدایی کار میکنند مخصوصا معادن کوچک ما که در جامعه محلی قرار دارند، انقدر ابتدایی کار می کنند که من دانش بنیان را در این راستا قبول ندارم.
شریعتی براین باور است: ظاهرا دولت یک کنسرسیومی تحت عنوان احیای معادن کوچک ایجاد کرده است که البته از دولت قبلی شروع شده و این دولت هم دارد همان راه را ادامه میدهد. یعنی معادن کوچک را از جامعه محلی میگیرد و به شرکتهای بزرگ میدهد، شرکتهای بزرگ هم برای افزایش سرمایه به بورس و .. میبرند. ما داریم برای معادن کوچک یک سیاستی به خرج میدهیم که معادن کوچک از دست جامعه محلی خارج شود.