نیازهای فناورانه در فراوری مواد معدنی و صنایع پایین دستی کدامند؟
نیازهای فناورانه در فراوری مواد معدنی و صنایع پایین دستی کدامند؟
رویداد ریورس‌ پیچ صنعت معدن در اولین روز نمایشگاه اینوتکس ۲۰۲۲ به‌همت شتابدهنده کانی بوم و به‌منظور بررسی هرچه بیشتر نیازهای فناورانه صنعت معدن و ارائه راهکاری متناسب از سوی فناوران و شرکت‌های دانش‌ بنیان این حوزه برگزار شد.

به گزارش کانی مگ، مجید وفایی فرد مدیرمرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران در ریورس‌ پیچ صنعت معدن در نمایشگاه اینوتکس۲۰۲۲با اشاره به مزیت‌ برگزاری رویداد‌های این چنینی و تاثیر آن بر صنعت معدن،گفت: صنعت معدن ۳ بخش مهم اکتشاف، استخراج و فرآوری دارد. زنجیره ارزش و ارزش افزوده را می‌توانیم با توسعه فرآوری به دست آوریم.

مدیرمرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران، عنوان کرد: صنایع جهان در سال ۲۰۲۲ بسیار رشد کرده‌اند.جهان در سال‌های گذشته تحت تاثیر انقلاب صنعتی چهارم بود که دستاوردهای بسیاری داشت؛ اما این دوران هم چالش‌های خاص خود را داشت. اواخر سال ۲۰۲۱عبور از انقلاب صنعتی چهارم و ورود به نسل پنجم مطرح شد که تاب‌آورتر و پایدارتر است.

وی با اشاره به اینکه در صنعت نسل پنجم، دیگر نگاه کلاسیک جایگاهی ندارد و این نوآوری است که در صنعت معنا پیدا می‌کند، اظهار داشت: عمده تحلیل‌ها و بررسی‌های شرایط صنعت معدن در سال ۲۰۲۱ نشان می‌دهد که چالش‌های زیست‌محیطی و مسایل اجتماعی بیشترین اولویت را برای فعالان این صنعت دارند.

وفایی فرد افزود: صنعت معدن کشور برای نوآوری در بخش فرآوری یک چالش و مشکل بزرگ دارد و آن هم کمبود پژوهش در این زمینه است. سهم صنعت کشور در بخش پژوهش یک درصد است. در برخی کشورهای توسعه یافته مانند کره جنوبی سهم تحلیل و پژوهش از GDPتا ۵درصد هم می‌رسد.البته صنعت کشور به نسبت منطقه سهم قابل قبولی در بخش پژوهش دارد. با این حال، یکی از راهکارهایی که منجر به توسعه بخش پژوهش در صنعت می‌شود، استفاده و ایجاد فرصت از زیست‌بوم نوآوری است. در این میان رویکرد زیست‌بوم نوآوری بسیار اهمیت دارد.

وی با اشاره به اینکه ایجاد زیست‌بوم نوآوری منجربه توسعه فضای رشد صنایع می‌شود، عنوان کرد: در این فضا می‌توان پذیرای نوآوران بود و نیازهای فناورانه صنایع را پاسخ داد.

وفایی فرد با اشاره به فناوری‌های توانمندسازی موردتأکید و حامی صنعت نسل پنجم آنها را این گونه برشمرد: تعامل اختصاصی انسان و ماشین،فناوری‌های الهام گرفته از طبیعت و مواد هوشمند، دوقلوی دیجیتال و شبیه سازی،فناوری‌های انتقال، ذخیره و تجزیه وتحلیل داده‌ها،هوش مصنوعی و فناوری‌های مربوط به کارآیی انرژی، انرژی‌های تجدیدپذیر، ذخیره و استقلال داخلی.

وی ادامه داد: مهمترین چالش‌های پژوهش و توسعه فناوری دربخش فرآوری مواد معدنی شامل؛ پژوهش برای پژوهش یا برای توسعه فناوری؟  سهم پژوهش از GDP(تولید ناخالص ملی)، نگاه منطقه‌ای،ملی و جهانی و موازی کاری و اتلاف منابع هستند.

وی افزود: در مقابل آن هم مهمترین راهکارهای پژوهش و توسعه فناوری دربخش فرآوری مواد معدنی شامل؛ زیست بوم نوآوری و هم افزایی در توسعه و ارتقاء فناوری‌ها، شبکه سازی و هم افزایی، تجاری سازی و کسب و توسعه دانش فنی، همکاری‌های فناورانه، تقویت شرکت‌های فنی مهندسی، فرصت‌های مطالعاتی،پسا دکتری ،خدمت دوره ضرورت(تاپ) و بومی‌سازی و… هستند.

وفایی فرد در ادامه گفت: روندهای فناورانه دربخش فرآوری مواد معدنی شامل ۳ بخش اینترنت اشیاء،عملیات‌های دوست‌دار محیط زیست و بازیافت مواد معدنی است. اینترنت اشیاء باعث کاهش هزینه‌های مراکز فرآوری و فواصل طولانی می‌شود. همچنین فعالیت‌های دوست‌دار محیط‌زیست در مسیر کاهش استفاده از انرژی، توسعه تجهیزات با سوخت پاک، احداث پلنت‌های توسعه انرژی نوین انجام می‌شود.

وی در پایان خاطر نشان کرد: در روند فناورانه بازیافت مواد معدنی، اهمیت جداسازی زباله‌های صنعتی و توسعه زیرساخت مکانیزه جابه‌جایی مواد بازیافتی، سرمایه‌گذاری بر فناوری‌های جداسازی و پرعیارسازی موارد بازیافتی ممکن می‌شو